Startsidanslogan

 

Johannes, 28 år, affärsman

 

Bakgrund

Johannes växte upp i en företagarfamilj utanför Stockholm. Han är den yngsta av tre syskon. Hans far, en framgångsrik industriman, skiljde sig från Johannes mamma när Johannes var åtta år.  Hon var ensamstående under Johannes uppväxt, men sedan några är lever hon med en man.  Fadern har levt i flera förhållanden och är nu ensamstående. Johannes relation till pappan var sparsam under uppväxtåren. Under de senaste åren har de haft mer kontakt i samband med att Johannes startat upp ett företag efter avslutade ekonomistudier på universitetet. Pappan har tillsett att familjen hela tiden haft det gott ekonomiskt ställt. Samtliga barn har stora förmögenheter.

 

Hälsa och fritid

Johannes har varit frisk, men alltsedan ungdomen lätt överviktig med preferens för sötsaker. Han har spelat tennis men i övrigt inte sportat. Hans fritidsintresse har varit snabba båtar och bilar.

 

Relationer

Johannes har en flickvän sedan två år. De har separata boenden. Han har ett stort kompisgäng som han gärna umgås med på krogen. Han festar på krogen åtminstone ett par dagar i veckan. Han har ingen nära vän som han kan anförtro sig till. Umgänget med fadern är sparsamt, de träffas ibland för middag ute på restaurang. Mamman träffar han en gång i månaden då han blir hembjuden på middag.

 

Symtomen

Johannes känner ett ständigt behov av att det skall hända saker. Han beskriver sig som överaktiv och lätt till att bli uttråkad. Vid ett par tillfällen har han blivit stoppad i entrén till kända klubbar då han varit alltför berusad.

Han har då varit hotfull och otrevlig. Eftersom han är ett känt ansikte i nöjesvärlden har nyheten om hans olägenheter snabbt spridit sig över stan.

 

 

 

När detta blev känt för hans kompanjoner i det nystartade företaget, krävde dessa att han skulle göra något åt sin situation. Han hade då dessutom prövat kokain vid ett par tillfällen sista veckorna.

Utredningen

Johannes genomgick fullständig medicinsk, psykologisk och existentiell utredning enligt Man managemodellen. Medicinskt konstaterades en lätt övervikt och tecken på leverbelastning (troligen p.g.a. mat och alkohol). Han uppvisade väsentliga psykologiska svaghetsområden och tydliga existentiella problem. Man höll det för troligt att dessa kunde härröras till svårighter under hans uppväxt.

Han uppvisade dessutom relativt hög ångestnivå, dock utan att han själv var medveten om det. En summation av hans alkoholintag visade att han druckit motsvarande 4 flaskor vin de veckor han druckit, även om han emellanåt varit helt vit.

 

Interventionen

Johannes genomgick en intensiv period, 1-2 samtal i veckan, med  behandling enlig Man managemodellen där man inriktade sig dels på att hantera svårigheterna från uppväxten och dels på att skarpt ändra levnadsförhållandena avseende mat, alkolhol, fysiskt aktivitet och relationer. Även hans flickvän har införlivats i behandlingen.

 

 

Resultatet

Efter sex månaders behandling har Johannes liv förändrats radikalt. Han har minskat sitt alkoholintag väsentligt (till 1/4) och har inte haft några "fylleincidenter". Han har utvecklat sin relation till flickvännen och även fokuserat på ett fåtal kompisar som han umgås med. Han har även gått ned 8 kg i vikt. Han fortsätter med Man managebehandling med samtal varannan vecka. Hans kompanjoner tycker att han fått en större trygghet och ett större lugn i sitt arbete.

 

Tillbaka

 

 

 

Man Manage Kliniken, Odengatan 48A, 113 51 Stockholm, Tel: 070 5717033, E-post:, Web: www.manmanage.se

© Copyright 2008

Webbdesign av Ports Studio