Startsidan
Impotens en tyst markör för framtida hjärtsjukdom

 

Erektil dysfunktion (ED, "impotens") och kärlsjukdom har samma bakomliggande riskfaktorer och dessa tillstånd förekommer ofta tillsammans. Ungefär 2/3 av alla personer med kranskärlssjuka har ED. Man tror att små plack i kärlen till penis respektive till hjärtat orsakar en nedsatt cirkulation. Men kärlen till penis reagerar tidigare på små plack varför impotenssymtom kan föregå symtom från hjärtat med 2-3 år. Detta fenomen har av många accepterats som ED är en tyst markör för framtida hjärtkärlsjukdom, i synnerhet kranskärlssjukdom som innebär hög risk för plötslig hjärtdöd. Det finns medicinska guidelines som tydligt säger att ED utan hjärtkärlsymtom skall betraktas som allvarlig hjärtsjukdom tills motsatsen är bevisad.

 

Källa

Jackson G, Prevention of cardiovascular disease by the early identification of erectile dysfunction.  In J Impot Res 2008, 20: Suppl 2:S9-14.

 

Kommentar

Jan Marcusson: Kost och motion är två viktiga förebyggande faktorer för att minimera hjärtkärlsjukdom. Rätt kost har visat sig vara lika effektiv som vissa diabetsläkemedel och blodfettssänkande läkemedel.  Vissa personer har ärftliga riskfaktorer som slår ut kosteffekter. En grundläggande medicinsk bedömning är viktig för att hitta rätt åtgärder för att undvika hjärtkärlsjukdom

 

 

Man Manage Kliniken, Odengatan 48A, 113 51 Stockholm, Tel: 070 5717033, E-post:, Web: www.manmanage.se

© Copyright 2008

Webbdesign av Ports Studio